top of page

Faalangsttraining Therapiehonden in de praktijk

Therapiehonden inzetten bij de behandeling van faalangst

Collega therapiehond begeleider en orthopedagoog Henrieke van rootstherapie verteld hoe zij haar honden inzet in haar praktijk:

Henrieke: Als ik vertel aan ouders dat ik met therapiehonden werk, vragen ze vaak: ‘Hoe dan, wat doet een therapiehond dan precies?’ Een hond werkt op meerdere manieren en eigenlijk is het heel simpel. Ik geef je graag een aantal voorbeelden over hoe ik mijn therapiehonden inzet.

Geruststelling

Een hond binnen een therapie of behandeling heeft een enorm geruststellend effect. Doordat de hond vaak in het begin het focuspunt is van het kind, vermindert de stress bij het kind en krijgt het kind een positieve associatie met de behandeling.

Spiegel

Tijdens een faalangstbehandeling is het leren dat je als kind zelf invloed op een situatie hebt een belangrijk onderdeel. Door met een hond te werken, merkt een kind direct dat wat hij doet effect heeft op de hond. Want een hond reageert altijd, ze spiegelen gedachten en emoties van het kind. Soms kunnen we ook het natuurlijke gedrag van de hond gebruiken als voorbeeld voor het kind (wat we bijvoorbeeld kunnen leren van een hond lees je hier, in mijn blog ‘wijze lessen van mijn puppy’).

Fouten maken

Het werken met een hond gaat niet altijd direct makkelijk en goed. Mijn therapiehonden hebben ook hun eigen karakter. Daardoor luisteren ze niet altijd direct. Soms zijn ze niet gemotiveerd, soms is de opdracht niet duidelijk of soms vinden ze iets in de omgeving spannend waardoor ze te veel stress ervaren. Dat zorgt ervoor dat ze niet reageren op de opdracht. Dan gaat de opdracht die ik het kind geef, om samen met de hond uit te voeren, wel eens fout. Dat is heel waardevol, omdat een kind binnen een faalangstbehandeling ook moet leren om fouten te maken en door te zetten. Daarnaast leert het kind ook om verschillende oplossingen uit te proberen om de opdracht toch te laten slagen. Het kind werkt dus aan allerlei vaardigheden, terwijl het niet voelt als een faalangstbehandeling. Want het kind werkt gewoon leuk met de hond. Ook de hond loopt wel eens vast met een oefening of met een snuffelspel. Wanneer het kind ziet dat een hond ook wel eens tegen een probleem aanloopt en dat een hond dit ook weer kan oplossen, leert een kind hier ook een les uit.

Onvoorwaardelijke liefde

Maar het allerbelangrijkste is in mijn visie dat een hond onvoorwaardelijke liefde heeft. Een hond vergeeft de fouten die je maakt. Mijn therapiehonden willen ook altijd weer met je werken en iets opnieuw proberen. Ze wijzen het kind niet af. Dat zorgt voor een veilig en ontspannen gevoel bij een kind. Dit gevoel van veiligheid is belangrijk voor goede behandeling van angst en stress.

Iets voor jouw kind?

Misschien wil je graag weten of jouw kind ook baat kan hebben bij een faalangstbehandeling met therapiehonden. Wellicht kan jouw kind weer zelfvertrouwen terugkrijgen door met mijn honden te werken. Wil je weten wat de mogelijkheden zijn? Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op.

Wel therapeut en geen hond????

Het is ook mogelijk om als therapeut zonder hond toch te werken met een therapiehond. Hoe???

Door samen te werken met een therapiehond begeleider met een therapiehond. Wil je hier meer over weten? Neem dan hier contact op met Paws for You.

Featured Posts
Check back soon
Once posts are published, you’ll see them here.
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page